Flexchair

De Flexchair is een kruk die speciaal ontwikkeld is om mensen met rugklachten te trainen. Deze rugklachten worden vaak veroorzaakt door een onbalans tussen de buik-, bekkenbodem- en rugspieren. Ofwel de rompbalans is niet in orde. Door het gebruik van de Flexchair kunnen we deze onbalans meetbaar maken en trainen.

De Flexchair heeft een zadelkruk die zowel onder de zitting als aan de basis een driedimensionaal kantelmechanisme (kogelgewricht) bevat, waardoor deze alle kanten op kan bewegen. Dit unieke mechaniek sluit precies aan op de rug. Onder de kruk zit een sensor die de beweging van de persoon erop registreert. Dit is zichtbaar op de computer in een hiervoor speciaal ontwikkeld programma.

Waarom voor ruiters?

De Flexchair is vooral bij ruiters met rugklachten of met zitafhankelijke rij-technische problemen een effectief hulpmiddel. De Flexchair laat je bewust worden van je eigen lichaamshouding en bewegingen in rug en bekken…en dus ook je zithouding in het zadel!!

Inmiddels is men tot het inzicht gekomen dat aparte training van de ruiter (zonder paard) ook noodzakelijk is om beter te kunnen rijden. Deze aparte training richt zich op de zit-afhankelijke rijtechniek.

Verbetering van zit-afhankelijke rijtechniek richt zich op het trainen van:

  • Coördinatie
  • Balans
  • Lenigheid
  • Concentratie

Rijtechnische problemen komen meestal door problemen van het bekken en onderrug. Het is vaak een probleem in de coördinatie en balans van romp. Dit kunnen we meten d.m.v. de Flexchair en zo kunnen de rijtechnische problemen objectief inzichtelijk gemaakt worden.
Hoe meer bewustwording wordt verkregen van de oorzaak van zit- of rijproblemen, hoe doelgerichter aan een oplossing kan worden gewerkt.

Flexchair alleen goed voor de ruiter of ook voor het paard?

  • Als de ruiter uit balans is, wordt dat doorgegeven aan het paard. Het paard moet dan zijn lichaam aanpassen om de disbalans te compenseren. Als dit gedurende langere tijd gebeurt, zal het kunnen leiden tot verschillende soorten blessures.
  • Als de ruiter zichzelf moet forceren om de juiste houding te hebben, zal de reactie aan het paard worden doorgegeven. Hierdoor ervaren ruiter en paard beiden ongemak of soms zelfs pijn. De volle potentie van de combinatie ruiter/paard zal hiermee verloren gaan.

We hopen met het geven van deze ruitertrainingen op de Flexchair er voor te kunnen zorgen dat ruiter en paard meer plezier in rijden hebben, dat er gewerkt kan worden naar een hoger niveau en dat blessures kunnen worden voorkomen voor zowel paard als ruiter.

Natuurlijk ben ik als dierfysiotherapeut ook zeer scherp op evt. blijvende rijtechnische problemen, omdat deze soms ook bij het paard vandaan kunnen komen.

Dus ben je verzekerd voor fysiotherapie of gewoon geïnteresseerd en wil je de Flexchair eens proberen, dan kan dit bij ons op de praktijk.
Voor meer informatie: Ida Hoving

Fysiotherapie Starrenburglaan
www.fysiotherapiewassenaar.nl
070-5114269